Přeskočit na hlavní obsah

Vladan Včelka u Balatonu

Učitel Jadran Řepa s rodinou má každé léto skoro dva měsíce prázdnin. Když se Řepovi u moře rozhodují, kdo by mohl jet s nimi k Balatonu, upřímně, Vladan Včelka je ani nenapadne. Jako právník nemá Vladan moc volného času a tak, když jen z legrace se Jadran zmíní Vladanovi o společné dovolené u "maďarského moře" (několikrát se Vladan zmínil, že do stanu ho nikdo nedostane, a už vůbec ne k Balatonu), překvapivě Vladan zavelí: JEDEME!!! Jadran do poslední chvíle nevěří, že by Vlado, zvyklý na úroveň - plus šest hvězd, výměna ručníků každou hodinu, masážní oplachování zadnice - na Balaton dojel. Jaké je pak překvapení, když po deváté ranní zatroubí Vladanův Arteon - vlajková loď od Volkswagenu - DAS AUTA- na kempovacím místě, hned vedle stan od Řepů. Parta maďarských punkerů a hipíků z 21. století zpanikaří, když Mr. Včelka vystupuje z auta, jako by ho pozvala sama Maďarská Královna z Péšti.  A na gestikulaci pohledné snědé maďarské antilopy, že tady nemůže parkovat, reaguje Vladan: " Aha, Room servis." A začne sličné Maďarce tlačit do rukou svůj švýcarský kufr, kdy vynikající angličtinou dodá -"plís, four lehátka, masáže evry den und snídaně do tentu...". A než stačí kdokoliv s vyděšených Maďarů cokoliv říct, otočí se Vladan ke svému kamarádovi Jadranovi se slovy: "tady se mi učitelskej líbí. Příjemný lidi a perfektní servis. To jsem hned na první dobrou nečekal." Ale to už vystupuje z auta, od sedadla spolujezdce, Vladanova krásná a sympatická žena - MISS TEXAS 78 - "Miláčku mohl by si postavit tvůj stan?!?" Vladan zamhouří oko, proužkem svých víček se dívá, zda ho celý kemp sleduje a pak šáhne do svého velkého kufru své velké limuzíny a vytáhne malý balíček, který jen jakoby pohodí vedle rodinného stanu od Řepů - stan se okamžitě sám postaví (Jadran ví, že si to divadlo pro maďarské kempaře Vlado několikrát doma precizně připravoval). Malý Vladanův staneček je v kontrastu s jeho velkým autem i s monstrózním rodinným stanem od Řepů. "Alespoň máš něco většího, než mám já", procedí skrze zuby Vladan na Jadrana.  Než se stačí Jadran vzpamatovat už Jadran nafukuje Jadran na pláži (kousek od stanu hned u vody) jeho nový paddleboard. "Hele mám supr kompresor, sice moc nefouká, ale je strašně hlučný," s tím, že se Jadran dívá, zda na příšerný kravál reaguje celá pláž. "Jen se frajeři koukejte, jak to dělají profíci z Česka", pronese Jadran s vědomím, že mu nikdo nerozumí. Až když vzbudí i dva nevzdbuditelné důchodce na lehátkách, naoko a teatrálně se omlouvá "SORRY, JAKO".
A když po čtyřech dnech Včelkovi odjíždí, loučí se s nimi celý kemp. Dostávají na rozloučenou kukuřici, čerstvý chléb se solí...MISS TEXAS 78 - KATHY - mává z povytaženého okna kapesníčkem a Maďaři tleskají - VE STANDING OVATIONS - a sborově zpívají maďarskou internacionálu.
Od té doby je u Balatonu narváno...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Keramika Maříž

Líbí se vám tento druh keramiky? Lidé ji buď obdivují anebo zatracují. Je to podbízivý kýč, nebo umělecké dílo? Nebo jen pěkný hrnek?

Peníze a životní štěstí

Dnes se mě můj syn zeptal, zda lidé, kteří mají hodně peněz, jsou také více šťastní. Samozřejmě, že ta jeho otázka nebyla přesně taková, jak jsem ji zde "upravil", ale hlavní pointa v ní je! Hned jsem mu to chtěl vysvětlovat, ale uvědomil jsem si, že: 1. nevím, jak bych to šestiletému klukovi vysvětlil 2. de facto, a to je horší, neznám na tuto otázku správnou odpověď !!!

Gymnázium Arabská

Gymnázium Arabská,  DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ.